beterveilig.nl

Is een rieten dak brandveilig?

Geplaatst op

Een vraag die regelmatig gesteld wordt aan een rietdekkersbedrijf is ‘Is een rieten dak brandveilig?’ We hoorden de vraag veel na het extreme weer in de maand juni. Een rieten kap is net zo brandveilig als een pannendak: in beide gevallen heb je geen 100% garantie. Wel kun je maatregelen nemen om het risico op brand zo klein mogelijk te maken.

Een vraag die we regelmatig krijgen is of een rieten dak brandveilig is. Het antwoord: een rieten dak is niet minder veilig dan een pannendak: in beide gevallen ben je niet verzekerd van een veilige situatie. Voor beide typen daken kun je maatregelen nemen om het risico op een brand zo klein mogelijk te houden. De brandveiligheid van een rieten dak ligt voor een groot deel in de onderconstructie.

Bliksembeveiliging

Een goed preventiemiddel tegen brand is het plaatsen van bliksembeveiliging. Deze wordt over de volledige nok van het dak geplaatst. De leiding wordt vastgezet met kleine beugeltjes en loopt op sommige plekken door naar de grond, zodat een eventuele inslag wordt weggeleid. Het risico op blikseminslag is hierdoor een stuk kleiner.

Sprinklerinstallatie

Mocht er toch brand uitbreken, dan is het hebben van een sprinklerinstallatie op het dak een goede manier om de brand te beperken. Een sprinklerinstallatie bestaat uit sprinklerkoppen en branddetectors. De sprinklers springen aan zodra er een brand is gedetecteerd. De sprinklers zijn aangesloten op de waterleiding. Deze installatie is eventueel ok te combineren met bovengenoemde bliksembeveiliging.

De dakconstructie

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de brandveiligheid van je rieten dak is de dakconstructie. In het verleden het riet bevestigd op een lattenconstructie. Tegenwoordig wordt het riet voornamelijk op isolerende dakplaten geplaatst.

Vonkenvanger op de schoorsteen

Bij een woning met een open haard én een rieten dak is een vonkenvanger verplicht. Een vonkenvanger is een stuk gaas dat over het uiteinde van uw schoorsteen geplaatst wordt. De roestvrijstalen constructie zorgt ervoor dat vonken niet op het dak terecht kunnen komen. De mazen van het gaas zijn klein genoeg om wegvliegende vonken tegen te houden. Toch belemmeren de fijne mazen de rook van het haardvuur niet.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden