beterveilig.nl

Is een bhv cursus verplicht?

Geplaatst op

Vaak lopen er in een bedrijf meerdere bhv’ers of bedrijfshulpverleners rond. Bij calamiteiten komen de bhv’ers in actie om medische hulp te geven of een evacuatie van een pand in goede banen te leiden. Hoe zit het eigenlijk met de wetgeving rond bedrijfshulpverlening? Is dit verplicht en hoeveel bhv’ers moet een bedrijf hebben?

 

De Arbowet

Een bedrijf is verplicht om voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid van het personeel te kunnen garanderen. Hoe een werkgever dit precies moet invullen wordt niet specifiek beschreven. Wel is een bedrijf verplicht om een ‘Risico-Inventarisatie en – Evaluatie (RI&E) uit te laten voeren. Op basis van de analyse en de omvang van het bedrijf kan het aantal bhv’ers worden vastgesteld. Er moet in ieder geval altijd één bhv’er beschikbaar zijn, ook tijdens ploegendiensten. Ook kleine bedrijven zijn dus verplicht bedrijfshulpverlening te regelen, maar bedrijven mogen onderling wel samenwerken om aan de eisen te voldoen. Ook kan de baas zelf als bhv’er optreden.

 

Omvang van bedrijfshulpverlening

Het aantal benodigde bhv’ers is van verschillende factoren afhankelijk. Hier moet onder andere rekening worden gehouden met de grootte en indeling van het bedrijfspand, de mobiliteit van de medewerkers en soort werk dat plaatsvindt. Bij industriële productie is het risico op calamiteiten groter dan een gemiddelde kantooromgeving.

 

Inhoud van een bhv cursus

Gezien de verschillende scenario’s is een bhv cursus breed opgezet. Zowel theorie als praktijk komt aan bod. Standaard onderdelen van de cursus zijn het omgaan met brand en ontruiming en het verlenen van eerste hulp, bijvoorbeeld bij verstuikingen of verslikking. Voor het toepassen van een AED bij reanimatie wordt vaak een aparte cursus gegeven.

 

Een BHV cursus kan tegenwoordig binnen één werkdag worden gehaald. Een deel van de theorie kan online vaak al worden voltooid. De meeste aanbieders van veiligheidstrainingen bieden de cursus aan op locatie, zodat er meteen in het eigen bedrijf kan worden geoefend. Het certificaat van een BHV basiscursus blijft 1 jaar een 3 maanden geldig.

Ondanks dat een bhv cursus niet wettelijk verplicht is, blijkt het in de praktijk toch noodzakelijk om erkende bedrijfshulpverleners in het bedrijf rond te hebben lopen.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden