beterveilig.nl

Wordt Amsterdam steeds veiliger?

Geplaatst op

Deze week in het nieuws: Nederland wordt steeds veiliger. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek daalt de criminaliteit jaar na jaar. In de hoofdstad ligt het criminaliteitscijfer standaard hoger ten opzichte van de rest van Nederland, is hier dezelfde trend te zien?

 

Grote steden problematiek

In de grote steden Amsterdam en Rotterdam vindt standaard meer criminaliteit plaats in vergelijking met de rest van het land. Binnen de hoofdstad zelf zijn er grote verschillen te vinden. In de veiligheidsindex van de gemeente Amsterdam vallen vooral het centrum en de Bijlmer op. De buurten Burgwallen – Oude Zijde, Burgwallen – Nieuwe Zijde, Grachtengordel-Zuid en de buurt rond het Bijlmermuseum springen er negatief tussenuit.

 

Overlast en beleving

De gemeenste Amsterdam meet naast de veiligheidsindex ook een criminaliteits-, overlast- en belevingsindex. De trends in de verschillende lijnen lopen vaak niet gelijk: de overlastindex kan afnemen terwijl de belevingsindex wel een stijging laat zien. Dat maakt het lastig een algemeen oordeel te vellen.

 

Woninginbraken

De cijfers over inbraken in Amsterdam zijn wel concreet bekend. Volgens de gegevens van het Verbond van Verzekeraars is het risico op een inbraak in Amsterdam relatief klein. In de cijfers met inbraakclaims per gemeente uit 2016 staat Amsterdam in het lijstje met grote steden bijna onderaan, met slechts 5,1 inbraakclaims per 1000 huishoudens. Alleen Leiden scoort beter.

 

Grote lokale verschillen

Hoewel het gemiddelde aantal claims van inbraak in Amsterdam laag ligt, is ook hier een groot verschil per buurt of wijk te zien. In de veiligheidsindex valt op dat de ‘High Impact Criminaliteit’, waaronder woninginbraak valt, zich centreert in Amsterdam-West (Slotermeer), de zuidkant van het centrum (Grachtengordel-Zuid en de Weteringschans) en Zuidoost (Venserpolder, E- en K-buurt). Het cijfer ligt beduidend lager in Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Noord.

 

De gemeente Amsterdam is erg actief in het tegengaan van criminaliteit, waaronder woninginbraak. Op de website staan verschillende tips om het inbrekers niet te makkelijk te maken. Wilt u deskundig advies bij u thuis of wilt u een extra veilig slot laten monteren? Neem contact op met een slotenmaker in Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ beterveilig.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden