beterveilig.nl

Wat is de waarde van een heftruckcertificaat?

Geplaatst op

Er zijn veel vragen rond de waarde van een heftruckcertificaat /-cursus. Wat heb je er aan, is het verplicht en wie bepaalt dat? In deze blog willen we antwoorden op je vragen bieden. Zo krijg je snel een idee hoe je op een verantwoorde manier kunt beginnen met je werk als heftruckchauffeur. Lees snel verder en ontdek hoe het zit met de waarde van je heftruck cursus.

Is een cursus verplicht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je hoeft geen heftruck cursus te doen, van rechtswege dan. Maar er is wel een goede reden om deze cursus wel te doen als je aan het werk wilt met een heftruck binnen een bedrijf, het kan namelijk zo zijn dat je werkgever het verplicht stelt. En zonder goedkeuring van je werkgever wordt dat plan van werken met de heftruck natuurlijk niets.

Hoe oud moet ik zijn?

Je mag een heftruck besturen wanneer je 18 jaar of ouder bent. Dan heb je de gerechtelijke leeftijd om voertuigen van dit vermogen en formaat te mogen hanteren. Maar waarom is dat eigenlijk? De redenering hierachter is dat je als puber nog niet voldoende kan inzien wat gevaarlijk rijgedrag is. Daarom is het aantal ongelukken in het verkeer (niet per se iets te maken met de heftruck, maar wel illustratief) toe te schrijven aan mensen van jeugdige leeftijd.

Wat is de waarde van een heftruck cursus?

Het is van het grootste voordelen van de cursus: de veiligheid die binnen het bedrijf op een hoger peil gebracht wordt. Dit is ook precies de waarde van de cursus en het uiteindelijke certificaat. Verzekeraars en werkgevers verlangen op grond van de Arbowet dat de werkmethoden in een bedrijf veilig zijn. Begrip van de functionaliteit van de heftruck en inzicht in de situatie op de werkvloer, maken dat je op een veilige manier kunt werken met deze zware machine en het materiaal dat hij heft.

Conclusie

De waarde van het heftruckcertificaat is voor werkgevers verzekeringstechnisch erg interessant. Zo kunnen ze aantonen dat ze er alles aan doen om volgens de Arbowet te werken. Dit is belangrijk wanneer ze een inspectie krijgen van de Arbodienst of wanneer er een ongeluk plaatsvindt. Wie er verantwoordelijk is en hoe de afwikkeling van dit ongeval zal gaan, hangt af van de mate waarin de regels nageleefd zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden