beterveilig.nl

Wanneer is bliksembeveiliging verplicht?

Geplaatst op

Het weer wordt steeds grilliger, steeds vaker komen onweersbuien voor. Het aantal meldingen van blikseminslag stijgt. Om een pand of object te voorzien van bliksembeveiliging lijkt dus tegenwoordig geen overbodige luxe, maar is het ook verplicht?

 

Bliksem- en overspanningsbeveiliging

Beveiliging van een woning of bedrijfspand kan in twee verschillende vormen.

  • Op het dak wordt een bliksemafleider geïnstalleerd, deze is vaak van aluminium of koper. De leiding loopt van het dak langs de woning naar beneden. De elektrische lading wordt op deze manier naar de grond getransporteerd. De leiding kan vaak volledig weggewerkt worden, zodat het niet zichtbaar is.
  • Ook binnenshuis is het mogelijk het elektriciteitsnetwerk te beveiligen tegen een spanningspiek. In dit geval wordt er een extra soort zekering in de meterkast geplaatst. De blikseminslag hoeft namelijk niet eens bij jezelf voor te komen, maar kan ook vanuit de buurt impact hebben op het spanningsniveau in je eigen meterkast.

 

Wetgeving

Voor bliksembeveiliging is een internationale norm van kracht, waarin richtlijnen staan waar een installatie aan moet voldoen. De normering gaat over zowel het ontwerp, de installatie als de inspectie van bliksembeveiliging. In tegenstelling tot overspanningsbeveiliging, is bliksembeveiliging niet verplicht. Althans, niet via bouwwetgeving.

 

Arbowet

Volgens de wet is het niet verplicht om een pand of object te beveiligen tegen blikseminslag. Een werkgever is daarentegen wel verplicht om zijn medewerkers een veilige werkomgeving te verschaffen, ook tijdens zware weersomstandigheden. Ook de verzekering stelt vaak extra eisen aan de veiligheid van een pand, waardoor bliksembeveiliging wel aan te raden is.

 

Particulieren

Ook voor particulieren zijn er enkele goede redenen om de woning toch te voorzien van bliksembeveiliging. Allereerst is de schade van een inslag fors. Zoals we hebben benoemd kan dat ook door een inslag in de buurt komen. Daarnaast liggen op steeds meer woningen zonnepanelen op het dak. Door de aanwezigheid van het metaal vergroot dit de kans op een inslag. De kans is in de stad wel kleiner dan in het buitengebied.

Bent u goed verzekerd tegen bliksemschade? Zo niet controleer dit goed!

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden