beterveilig.nl

Veiligheid op de werkvloer

Geplaatst op

Waar begint je het over veiligheid op de werkvloer hebt? Die vraag krijgen wij maar al te vaak te horen. Hieronder vind je enkele tips om een goede start te maken met het verbeteren van de veiligheid in jouw bedrijf.

Stel een plan op om de gezondheid en veiligheid op de werkplek te bevorderen.

Als werkgever moet u gevaren op uw werkplek identificeren en maatregelen nemen om deze te elimineren of te minimaliseren. Ontwikkelen van een veiligheidsplan. Vertel uw medewerkers wat u gaat doen om hun veiligheid te waarborgen en wat u van h

en verwacht. Zorg ervoor dat uw medewerkers toegang hebben tot een EHBO-kit.

Gevaren kunnen zijn: een reiniger die met zware reinigingsmiddelen werkt, een monteur die met grote machines werkt of een magazijnmanager die zware dozen stapelt.

Inspecteer uw werkplek.

Controleer regelmatig alle apparatuur en gereedschappen om er zeker van te zijn dat deze goed worden onderhouden en veilig in gebruik zijn. Controleer ook de opslagplaatsen en controleer de veilige werkprocedures. Worden dozen in uw opslagruimte op een veilige manier gestapeld? Worden uw medewerkers geïnstrueerd hoe ze zware goederen kunnen tillen zonder zichzelf te verwonden?  Weten uw medewerkers waar de nooduitgang is en waar ze zich moeten verzamelen als er brand is?

Train uw medewerkers.

Een goede opleiding is noodzakelijk voor alle werknemers, vooral als er een risico is op mogelijk letsel in verband met een baan. Zorg voor schriftelijke instructies en veilige werkprocedures, zodat ze zelf kunnen controleren of ze niet zeker zijn van een taak of een deel van hun opleiding zijn vergeten. Houd toezicht op uw medewerkers om er zeker van te zijn dat zij hun training gebruiken om hun werk goed en veilig uit te voeren.  Door uw medewerkers niet de juiste training te geven, brengt u niet alleen de veiligheid van uw medewerkers in gevaar, maar wordt u ook aansprakelijk gesteld voor het incident dat ernstige gevolgen kan hebben.

Praat regelmatig met uw medewerkers.

Ontmoet regelmatig uw medewerkers en bespreek g

ezondheids- en veiligheidskwesties. Moedig hen aan om hun ideeën en gedachten over het verbeteren van de veiligheid op de werkplek uit te wisselen. U zou zelfs kunnen overwegen om eerstehulpverleners een opleiding te geven zodat ze voorbereid zijn op noodsituaties.

Incidenten onderzoeken.

Zelfs als een incident geen ernstig letsel tot gevolg heeft, moet u een incidentonderzoek uitvoeren om te bepalen waarom een incident heeft plaatsgevonden, zodat u maatregelen kunt nemen om ervoor te zorgen dat het zich niet opnieuw voordoet.

Registers bijhouden.

Houd een register bij van alle eerstehulp-, inspectie-, incidentenonderzoeken en opleidingsactiviteiten. Deze informatie kan u helpen trends in onveilige omstandigheden of werkprocedures te identificeren.  Op de WorkSafeBC-website vindt u een Gezondheids- en Veiligheidslogboek met gebruiksvriendelijke checklists en blanco formulieren.

Maak veiligheid een belangrijk onderdeel van uw bedrijf.

Veiligheid mag geen nazorg zijn; het is net zo belangrijk voor een succesvol bedrijf als klantenservice, voorraadbeheer en financiële planning. Een toewijding aan gezondheid en veiligheid is in zakelijk opzicht verstandig, omdat het de enige manier is om uw grootste hulpbron – uw mensen – te beschermen.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden