beterveilig.nl

Stappenplan voor het verbeteren van je houding

Geplaatst op

Een goede houding is essentieel om je fysieke gesteldheid te bevorderen. Echter, bij de simpelste dingen die je op een dag gebruikt en meemaakt, valt nog veel winst te behalen. Zo wordt er tegenwoordig veel naar mobiele telefoons gestaard zonder de nek te ontzien. Maar ook te lang staan en een slechte positie aanhouden op een bureaustoel zijn punten die je kunt voorkomen als je de richtlijnen weet. In dit blog leggen we je de simpelste tips uit die je iedere dag weer kunt toepassen, om zo jouw houding te verbeteren.

Stap 1: ga in het beginstadium al aan de slag met pijn door verkeerde houding

Rugpijn kan het gevolg zijn van een slechte ergonomie en houding als de rugpijn op bepaalde tijdstippen van de dag of de week erger is (zoals na een lange dag zitten op een bureaustoel). Je herkent dit bijvoorbeeld aan pijn die in de nek begint en zich naar beneden verplaatst naar de bovenrug en later zelfs de onderrug. Herken je deze ontwikkeling? Ga direct naar stap 2!

Stap 2: verbeter je houding in een bureaustoel

Maak tijdens het zitten in een bureaustoel gebruik van de kenmerken van de stoel. Ga rechtop zitten en zorg ervoor dat je lichaam in één lijn zit: de oren, schouders en heupen dus recht vooruitwijzend. Elke langdurige zithouding, zelfs een goede, kan vermoeiend zijn. Zorg er bovendien voor dat je voeten plat op de grond staan, om zo de druk op je onderrug te verlichten. Hierbij moet je knieholte in een hoek van 90 graden zitten. Een ergonomische bureaustoel begeleidt jouw lichaam met het aanhouden van de juiste houding.

Vermijd bovendien onevenwichtige houdingen zoals met de benen over elkaar zitten, naar één kant leunen, de schouders naar voren buigen of het kantelen van het hoofd. Al deze houdingen zorgen voor een ongelijkmatige drukverdeling op de schouder en rug. Hierdoor wordt er op verkeerde punten druk uitgeoefend, waardoor er pijn kan ontstaan.

Stap 3: erken het belang in de houding en ergonomie in alledaagse omgevingen

De bewustwording van houding en ergonomie tijdens alledaagse taken op het werk en thuis is een belangrijke stap in de goede richting van een goede, ergonomische houding. Hierdoor kun je namelijk makkelijker verbanden leggen of een verkeerde houding de reden kan zijn voor rugpijn. Let je al maanden op een juiste houding? Dan kan de oorzaak elders liggen.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden