beterveilig.nl

PARTICULIER

Geplaatst op

Sloten

Het vroegst bekende slot en het belangrijkste apparaat werd ontdekt in de ruïnes van Ninevé, de hoofdstad van het oude Assyrië. Dergelijke sloten werden later ontwikkeld tot het Egyptische houten pinslot, dat bestond uit een bout, deurbevestiging en sleutel. Toen de sleutel werd geplaatst, werden de pennen binnen het armatuur opgeheven uit geboorde gaten binnen de bout, toelatend het om te bewegen. Toen de sleutel werd verwijderd, vielen de pennen gedeeltelijk in de bout, waardoor beweging werd voorkomen.

De vlechtsluis was ook uit de oudheid aanwezig en blijft het meest herkenbare slot en sleutelontwerp in de westerse wereld. De eerste metalen sluizen verschenen tussen de jaren 870 en 900 en worden toegeschreven aan de Engelse ambachtslieden. Er wordt ook gezegd dat de sleutel werd uitgevonden door Theodorus van Samos in de 6e eeuw voor Christus.
Rijke Romeinen bewaarden hun waardevolle spullen vaak in gesloten kisten in hun huishouden en droegen de sleutels als ringen aan hun vingers. De praktijk had twee voordelen: Het hield de sleutel handig te allen tijde, terwijl het signaleren dat de drager was rijk en belangrijk genoeg om geld en sieraden de moeite waard om te beveiligen.

Dievenklauw

De dievenklauw is een beveiliging die gebruikt wordt om ramen en deuren die naar buiten opendraaien te beveiligen. De dievenklauw bestaat uit een buis en een stift gemaakt van gehard staal. De buis is meestal ongeveer 50mm lang.

Alarm

Een alarm kan ook zeer geruststellend werken. Er bestaan veel verschillende soorten alarmen. Tegenwoordig worden deze alarmen alleen maar beter.

Camera

Het is ook een goed idee om in ieder geval een camera in huis op te hangen. Zo heb je altijd bewijs voor de verzekering! Ook hoeft een camera helemaal niet duur te zijn.
Veiligheid in huis (leefomgeving)

EEN VEILIGE LEEFOMGEVING CREËREN

Het creëren van een veilige omgeving waarin uw gezin kan groeien en gedijen is een topprioriteit. Gelukkig, hoewel er een aantal ernstige veiligheidsrisico’s rond de gemiddelde woning op de loer liggen, kunnen de meeste van deze problemen vrij gemakkelijk worden aangepakt.
Zorg ervoor dat u er alles aan doet om uw gezin veilig te houden. Raadpleeg deze gids met negen veelvoorkomende veiligheidsrisico’s in huis voor snelle, eenvoudige oplossingen om u en uw dierbaren buiten gevaar te houden.

1. Vallen

Letsel als gevolg van vallen is een van de meest voorkomende gevaren voor gezinnen. In feite krijgt een op de vijf oudere volwassenen die valt een gebroken bot of hoofdletsel. Natte vloeren, gladde trappen en verstrooid speelgoed creëren allemaal het potentieel voor vallen.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Stabiliseren van trappen: Zorg ervoor dat alle trappen zijn voorzien van stevige leuningen, stevig bevestigde vloeren, voldoende verlichting, en veiligheidshekken als er kleine kinderen in het huis. De Regalo Easy Step Walk Thru Gate is aan te passen aan de meeste ruimtes en gemakkelijk te gebruiken, zelfs met een baby in je armen.
– Duidelijke Openlucht Stappen: Houd alle buitentrappen vrij van vuil en gevaren zoals ijs en sneeuw. Voeg geborgde matten of plakband toe om oppervlakken minder glad te maken.
– Beveiligde Badkamers: Bevestig tapijten om uitglijden en waterpooling op gladde oppervlakken te voorkomen. Slipvaste stickers zijn een andere goede manier om te voorkomen dat iedereen in huis onder de douche wegglijdt.
– Zorg voor een gemakkelijke ruimte voor kinderen om speelgoed op te bergen en zorg ervoor dat elke speelkamer eindigt zonder letsel. Beveilig skateboards, fietsen en ander mobiel speelgoed in een veilige omgeving waar familieleden en bezoekers niet op struikelen.
– Installeer veiligheidsrails zoals de Medline badkuipbar om familieleden, jong en oud, veilig in en uit de douche te helpen. Of gebruik deze Balance Assist Bars, die klein genoeg zijn om in elke douche te passen, en meer dan één kan worden toegevoegd om extra ondersteuning te bieden aan oudere familieleden en anderen die extra hulp nodig hebben

2. Branden

In 2016 waren er meer dan 100.000 woningbranden in Nederland, die van alles veroorzaakten, van lichte rookschade tot totale verwoesting, inclusief verlies van mensenlevens. Zelfs kaarsen of een onbemand strijkijzer kunnen leiden tot een toevallige brand in uw huis, maar er is veel wat u kunt doen om te voorkomen dat een brand uit de hand loopt.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Brandalarmen installeren: Installeer brandalarmen op alle niveaus van uw huis, en controleer en vervang de batterijen minstens jaarlijks. Overweeg te investeren in een slimme rookmelder zoals Nest Protect. Dit alarm maakt gebruik van Wi-Fi om realtime updates en bewaking op afstand te bieden, direct op uw smartphone of ander mobiel apparaat.
– Monitor Kaarsen: Laat kaarsen nooit zonder toezicht of in de buurt van een losse doek zoals draperieën of dekens. Zorg er ook voor dat ze buiten het bereik van kinderen zijn en dat huisdieren er niet tegenaan kunnen stoten.
– Haal de stekker uit het stopcontact: Vermijd een elektrisch vuur door ervoor te zorgen dat alle apparaten in goede staat zijn en dat er geen draden gerafeld zijn. Overbelast stopcontacten ook niet. Het is zelfs een slimme praktijk om kleine apparaten zoals broodroosters uit het stopcontact te halen als ze niet in gebruik zijn.
– Koop een brandblusser: Bewaar minstens één brandblusapparaat in uw huis – en controleer het jaarlijks om na te gaan of het goed werkt en up-to-date is. Houd een multifunctioneel brandblusapparaat, zoals de Kidee FA110, handig in de keuken of bij de open haard.

3. Koolmonoxidevergiftiging

Lage blootstelling aan koolmonoxide (CO) kan hoofdpijnen en duizeligheid veroorzaken, terwijl de hoge niveaus tot het braken, geschade visie, en zelfs dood kunnen leiden. De koolmonoxide is vrijwel onmogelijk om door geur, gezicht, of geluid te ontdekken, dat het een moeilijke bedreiging maakt om te onderscheiden. Maar er zijn dingen die je kunt doen om CO-gerelateerd letsel tegen te gaan.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Installeer een CO-detector: U kunt helpen uw familie veilig houden door een koolmonoxidedetector te installeren die u waarschuwt als de CO gevaarlijke niveaus in uw huis bereikt. Een detector die in een stopcontact wordt gestoken, zoals de Kidde Nighthawk Alarm, biedt extra zekerheid en bespaart u het verwisselen van batterijen.
– Handhaven van onderhoud thuis: Voorkom koolmonoxidelekken door uw HVAC-systeem, warmwaterboiler en andere apparaten die gas, olie of kolen gebruiken elk jaar door een professional te laten onderhouden. Bij de aankoop van een huis, laat deze systemen vóór de aankoop.

4. Verstikking

Verstikking is de op drie na grootste doodsoorzaak, per jaar stikken er gemiddeld 100 mensen in een balpen! Van een beetje eten op de verkeerde manier tot een jongen die per ongeluk een klein voorwerp inslikt, is verstikking eng. Informeer uzelf over het gevaar van verstikking door inslikken en neem maatregelen om uw gezin te beschermen.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Speelgoed inspecteren: Controleer speelgoed regelmatig op losse onderdelen. Vloeren schuren voor klein speelgoed of voorwerpen waar kleine handen ze gemakkelijk kunnen vinden.
– Gevaren buiten bereik houden: Houd kleine, harde voedingsmiddelen zoals noten of snoepjes buiten het bereik van kinderen. Besteed speciale aandacht aan volwassenenbijeenkomsten waar kinderen gemakkelijker iets onopgemerkt kunnen sluipen.
– Monitor Speeltijd: Ook als uw kind geen kind meer is, kan een babymonitor van pas komen. Gebruik deze gadget om te luisteren naar verstikkingsverschijnselen wanneer kinderen in een andere kamer spelen.
– Snijd Voedsel: Voor kinderen onder de leeftijd van vier, altijd snijden hard voedsel dat luchtwegen kan blokkeren. Hetzelfde geldt voor zachtere voedingsmiddelen zoals druiven, kerstomaten en hotdogs. De OXO Tot Druivensnijder is een handig hulpmiddel waarmee u en uw peuter veilig kunnen snoepen.

5. Sneden

Deze lijkt een no-brainer, maar helaas zijn er een aantal gemeenschappelijke items met scherpe randen die binnen en buiten uw huis worden gebruikt. Alles van een geopend blikje tot een tuinschoffel kan gevaar opleveren.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– De prullenbak sluiten: Gebruik een afsluitbare vuilnisbak om kleine vingers en huisdieren te beschermen tegen scherpe randen op geopende blikjes en deksels. De Sterilite Locking StepOn Wastebasket is een aantrekkelijke oplossing die een extra laag van veiligheid toevoegt aan uw keuken.
– Opslaan Keukengerei: Messen, raspen en schilschilfers zijn veelvoorkomende items die tot nare sneden kunnen leiden. Bewaar al het scherpe keukengereedschap goed en sluit het op als u kleine kinderen in huis hebt.
– Werktuig voor wegwerpapparatuur plaatsen: Gazongereedschap, waaronder harken, zagen en grasmaaiers, kunnen schade veroorzaken als het niet op de juiste wijze wordt gebruikt en opgeslagen. Blijf alert wanneer u elektrisch gereedschap gebruikt en haast u nooit tijdens het maaien van het gazon of het gebruik van de onkruidwacker. Laat gereedschap nooit liggen en bewaar het altijd op slot in een schuur of garage waar kinderen er geen toegang toe hebben.
– De badkamer afsluiten: Als u een scheermes gebruikt, bewaar het dan op een hoge plank of opgesloten in een kast. Bewaar extra messen in lades met veiligheidsafscherming en bewaar ook andere verzorgingsgereedschappen, zoals een schaar met cuticula. Kinderveiligheidssloten zijn gemakkelijk te installeren en houden kleine vingers uit de buurt van gevaarlijke werktuigen.
– Puntmessen en vorken omlaag: Houd de kleintjes uit de buurt van scherpe punten door de messen en vorken naar beneden te richten in de bestekmand van de vaatwasser. Plaats het mandje ook uit de buurt van de voorkant van de vaatwasser, om scherpe voorwerpen nog minder toegankelijk te maken.

6. Vergiftiging

Er waren meer dan twee miljoen vergiftigingsincidenten die aan de centra van de vergiftigingscontrole nationaal in 2014 werden gemeld. Diverse huishoudelijke artikelen vormen een gevaar voor vergiftiging, zoals schoonmaak- en onderhoudsbenodigdheden. Een beetje voortvarendheid en de juiste knowhow kunnen echter de kans verkleinen dat iemand in uw gezin het slachtoffer wordt.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Bewaar geneesmiddelen op de juiste wijze: Zowel over-the-counter als voorschriftmedicijnen moeten vanaf kinderen en tieners worden gehouden. Gooi alle ongebruikte medicijnen weg en laat ze nooit achter op een toonbank. Oplossingen zoals de vergrendeling van de EVERTOP Medicine Cabinet zijn een handige manier om medicijnen bij de hand te houden zonder ze kwetsbaar te maken voor toevallige ontdekking.
– Verf buiten bereik houden: Zelfs verf die niet loodhoudend is, moet goed worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Doe nooit verf in een andere verpakking dan de verpakking waar het in is gekomen, anders kan uw kind het met een drankje of ander voorwerp verwarren.
– Maak de Zuivere Chemische Producten veilig zijn: Bescherm zowel kinderen als huisdieren tegen accidentele vergiftiging door het schoonmaken van benodigdheden. Bewaar alle huishoudelijke schoonmaakmiddelen in een hoge kast met een veiligheidsslot om te voorkomen dat kinderen en dieren ze per ongeluk vinden. Vergrendel pesticiden en voorwerpen zoals terpentijn in een kast of sluiskast in de garage of schuur.
– Verstop Persoonlijke Producten: Houd alle make-up, haarproducten, zeep en andere persoonlijke producten buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Gebruik veiligheidsvergrendelingen op alle deuren en lades om zelfs de meest vastberaden jongeren buiten te houden.
– Verstop reinigingsmiddelen: Houd reinigingsmiddelen, zoals alle huishoudelijke reinigingsmiddelen, buiten het bereik van huisdieren en kinderen. Als u wasmiddeldozen gebruikt, moet u ervoor zorgen dat kinderen deze niet met snoep verwarren. Vul de zeepautomaat nooit totdat u klaar bent met laden en controleer uw vaatwasser na elke cyclus op resten.

7. Verwurging

Koorden op raampartijen zoals jaloezieën of gordijnen vormen een veelvoorkomend verstikkingsgevaar voor kleine kinderen en zuigelingen. Hier zijn een paar manieren waarop u uw huis veiliger kunt maken voor de allerkleinsten.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Leg de snoeren op een afstand: Houd ramen en elektrische snoeren buiten het bereik van de kleintjes. Plaats nooit een wieg of bed onder een raam met bungelende koorden.
– Vensterkoorden bijsnijden of verwijderen: Om te voorkomen dat kinderen in de knoop raken, trimt u de snoeren op een lengte die alleen toegankelijk is voor de volwassenen in huis. Beter nog, ruitbehandelingen inruilen voor ontwerpen zonder koorden. Als u van het uiterlijk van de jaloezieën houdt, maak uw ramen dan aantrekkelijk en veilig met Achim Home Furnings Cordless Pleated Shades.
– Wikkel ze op: Als u nog niet klaar bent om opnieuw te versieren, kunt u uw huis veilig maken door blinde koordwikkels te installeren op uw huidige raambekleding. Dreambaby Blind Cord Wraps zijn betaalbaar, gemakkelijk te installeren en transparant, zodat ze niet in conflict komen met uw decor.

8. Het verdrinken

Drogen is niet alleen een risico buiten in de zomer, het kan ook een gevaar in de woning. Het aantal sterfgevallen als gevolg van verdrinking in een badkuip is de afgelopen tien jaar met 70 procent toegenomen.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Verstop emmers: Als u emmers gebruikt om schoon te maken, houd ze dan leeg en uit de buurt van waterbronnen.
– Deelname aan Zwemmen Kinderen: Het verdrinken van een kind of zuigeling kost slechts een paar centimeter water, dus laat een kind nooit zonder toezicht in het bad liggen en sluit altijd het toiletdeksel.

9. Brandwonden

Verbrandingen lijken misschien geen algemeen gevaar voor het huishouden, maar kunnen zowel door vaatwassers als door fornuizen worden veroorzaakt. Deze handige apparaten brengen risico’s met zich mee, vooral voor kleine kinderen. Gelukkig zijn er een paar manieren waarop u kunt helpen ervoor te zorgen dat niemand in uw gezin wordt verbrand.

Manieren om risico’s te minimaliseren:

– Zet de vaatwasser vast: Zorg ervoor dat uw vaatwasser te allen tijde goed vergrendeld is en niet met nieuwsgierige vingers kan worden geopend, vooral niet aan het einde van een cyclus wanneer brandwonden door stoom het meest waarschijnlijk zijn. Voeg als extra maatregel het veiligheidsslot van het 1e apparaat toe om te voorkomen dat de vaatwasser per ongeluk wordt geopend.
– Terugbranders gebruiken: De meeste brandwonden doen zich voor in huis en op het werk, en kinderen en vrouwen hebben het grootste risico op brandwonden in de keuken. Om brandwonden te voorkomen, indien mogelijk de naverbranders gebruiken. Dit maakt het voor kinderen moeilijker om per ongeluk een hete stoomtop aan te raken. Laat nooit verleidelijke voorwerpen zoals koekjes of speelgoed op de fornuis liggen, zelfs niet als het niet in gebruik is.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden