beterveilig.nl

Hoe om te gaan met asbest?

Geplaatst op

Asbest is dat verraderlijke kleine spul dat zich overal in een oud huis kan verstoppen. Van gevelbeplating tot pleisterwerk, van vinyl vloertegels tot isolatie, het kan bijna overal zijn. Wat het erger maakt is dat er geen eenvoudige manier is voor de gemiddelde huiseigenaar om te bepalen of ze asbest in huis hebben.

Je kunt niet aan een materiaal zien of het asbest bevat. Je kunt het niet vertellen door te ruiken, te voelen of zelfs te proeven (zeker niet aan te raden). Asbest is één van die verborgen gevaren die overal in je huis kan zijn zonder dat je het doorhebt.

 

Wat te doen over asbest?

Voor bedrijven is er maar één optie. Vraag een asbestinventarisatie aan en wees eventueel voorbereid op een noodzakelijke verhuizing. In sommige gevallen hebben huiseigenaren de optie om op te treden als hun eigen aannemer bij de sanering van asbest. Toch is het niet te adviseren het asbest in uw eigen huis zelf te behandelen. Het asbest stelt een zeer reëel gezondheidsgevaar en de blootstelling (zelfs eens) kan tot dodelijke kanker later in het leven leiden. Daarom is het verstandig altijd een gecertificeerd bedrijf te kiezen om je asbestverwijdering uit te voeren.

 

Hoe te testen op asbest

Er zijn talloze bedrijven in het hele land die uw testen aankunnen. De lokale bedrijven zijn gewoonlijk het gemakkelijkst, maar er zijn ook betaalbare bedrijven die materialen in hun laboratorium kunnen testen als je asbest vermoedt.

 

Asbestvezels

Het nemen van een monster is iets wat iedereen kan doen. Zoek uit welk  soort monster je testfaciliteit nodig heeft en verwijder een stuk van het materiaal in kwestie. Verpak het volgens hun vereisten en stuur het weg om het te laten testen. De resultaten laten vaak niet lang op zich wachten.

Als het negatief terugkomt, kun je verder te gaan met verbouwen of slopen. Als het positief terugkomt, is het tijd om een saneringsbedrijf te bellen.

 

Hoe het asbest wordt verwijderd

De saneringskosten kunnen sterk variëren. Er bestaan speciaal gecertificeerde bedrijven om het uit te voeren. Er zijn een paar belangrijke dingen u over asbest zou moeten kennen dat zal helpen u beschermen.

 

3 dingen die u moet weten over asbestverwijdering

 • Als asbesthoudende materialen intact en onbeschadigd zijn, vormen ze geen direct gevaar – Het gevaar is wanneer de asbestvezels door schuren, snijden, breken of iets anders dat het materiaal verstoort of beschadigt in de lucht terechtkomen.
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn vereist bij het werken met asbest – Tyvek pakken, veiligheidsbril en P100 ademhalingstoestellen zijn vereist.
 • Stofinsluiting is absoluut noodzakelijk – Veel bedrijven spuiten water op asbest houdende materialen om te voorkomen dat deeltjes in de lucht terechtkomen. Het volledig afdichten van de ruimte met plastic is een andere standaardpraktijk.

 

Asbest is in sommige huizen echt een gevaar voor de gezondheid en in andere woningen niet. Elk huis is uniek, dus als u vragen heeft over de vraag of een materiaal een bedreiging vormt, is het verstandig het laten testen. Hieronder staat een lijst van enkele van de meest voorkomende plaatsen waar asbest gevonden kan worden. Dit is geen alomvattende lijst, dus wees ervan bewust dat het op plaatsen kan zitten die niet op onderstaande lijst vermeld staan.

 • Vinylvloertegels
 • Mastiek en lijmen gebruikt voor linoleum en vinyl tegels
 • Dakspanen (dakbedekking & opstelsporen)
 • Teerpapier
 • Gips- en voegtapeermateriaal
 • Raambeglazingskit (meer typisch vanaf 1930 en later)
 • Losse vulisolatie
 • Leidingisolatie en tapes
 • Plafondtegels

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden