beterveilig.nl

Hoe bescherm je je planten tegen de vorst?

Geplaatst op

Een tuin met veel mooie planten staat prachtig, vooral in de zomer, wanneer alles volop in bloei staat. Als je wilt dat al je planten de winter overleven zijn er een aantal dingen die je moet doen om je planten te beschermen. Niet alle planten kunnen namelijk tegen stevige vorst. We geven je graag een aantal tips om je planten te beschermen. 

Wat voor soort planten moet je beschermen tegen de vorst?

Vooral tropische en mediterrane planten moet je bij vorst beschermen, deze zijn vorstgevoelig. Vorstgevoelige planten sterven meestal bij vorst. Wat ‘vorst’ precies inhoudt verschilt per plant. De ene plant moet al ingepakt zijn bij -5 terwijl andere planten ingepakt moeten zijn bij echt strenge vorst van +- 15 graden. Planten die moeten worden ingepakt zijn bijvoorbeeld, olijfbomen, vijgenboom, Oleander en de Agapanthus. Er bestaan naast vorstgevoelige, ook genoeg bomen en planten die winterhard zijn, zoals de meidoorn en de dakplataan. 

Tip 1: Laat bladeren liggen

Hoe verleidelijk het soms ook is, om je tuintje helemaal op te ruimen en gevallen bladeren weg te gooien. Doe het niet! Bladeren geven bescherming aan de planten en dieren, zoals egels in de tuin. Je moet dit zien als een soort ‘natuurlijke deken.’ Daarnaast zorgen verteerde bladeren voor een mulchlaag. Hier zitten veel voedingsstoffen in voor planten. 

Tip 2: Pak je planten in

Het inpakken van je plant kan met jute, oude dekens, stro en bijvoorbeeld vliesdoeken. Wikkel deze om het bovengrondse deel van de plant heen. Pak de plant niet direct na een regenbui in, dan is de plant te nat en kan deze in de ‘zak’ gaan broeien. Mocht de temperatuur na een goede dag vorst weer enkele dagen en nachten boven nul zijn pak de plant dan ook weer uit. Zo heeft de plant tijd om weer te ‘ademen.’

Tip 3: preventieve maatregelen

Je kunt een aantal preventieve maatregelen treffen om te zorgen dat je planten de winter overleven, namelijk:

  1. Plant voornamelijk winterharde planten in de tuin
  2. Zorg ervoor dat je door middel van hagen en schuttingen zoveel mogelijk wind uit je tuin houdt.
  3. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is. 
  4. Zorg ervoor dat je planten niet in metalen emmers en teiltjes plant, omdat deze niet isoleren. In dit soort ‘potten’ bevriezen je planten nog sneller. 

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden