beterveilig.nl

Heftruckcertificaat verplicht of niet?

Geplaatst op

Stel je voor dat je een nieuwe uitdaging als magazijnmedewerker hebt gevonden op een vacaturewebsite. Je kunt aan de slag bij een van de grootste distributiecentra van de wereld. Het verschilt per situatie of een heftruckcertificaat dan verplicht is of niet. Wij leggen je kleine stappen uit hoe dit zit.

Een heftruckcertificaat is niet verplicht

Officieel is er geen verplichting om in het bezit te zijn van een heftruckcertificaat als je een heftruck bestuurt. Echter, als je voor je nieuwe baas werkt, dan moet hij je wel verplicht een gedegen instructie geven voordat je begint. Deze instructie wordt dus op papier bijgehouden. Toch moet jouw baas aan de inspectie aan kunnen tonen dat er een introductie is gegeven. De Inspectie SZW komt regelmatig bij bedrijven langs om te controleren op het veilig gebruiken van heftrucks. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt, of er kan niet aangetoond worden dat er een introductie is gegeven, kan dit worden bestraft.

Bedrijven kiezen voor zekerheid

Om problemen met de Inspectie SZW te voorkomen, kiezen bedrijven er vaak voor om magazijnmedewerkers kosteloos een cursus te laten volgen. Op deze manier kan jouw baas aantonen dat de instructie is gegeven en ben jij ervan verzekerd dat je goed opgeleid aan je werk begint. Bovendien worden er vervolgens vaak opfriscursussen aangeboden, om altijd volgens de laatste veiligheidseisen te kunnen werken. Vraag bij je werkgever na hoe dit in jouw geval is geregeld.

Waar kan ik zelf een heftruckcertificaat halen?

Het is ook mogelijk om buiten je bedrijf om een heftruckcertificaat te halen, bijvoorbeeld als jouw werkgever dit niet aanbiedt. Je bent dan altijd voorbereid op de nieuwste veiligheidseisen. Een voorbeeld van een opleider is NoRisk. Zij helpen je binnen 1 uur aan een geldig heftruckcertificaat. Je krijgt dan uniek lesmateriaal, een praktijkexamen en een officieel heftruckcertificaat.

Bekijk ook de website van No Risk Veiligheidsopleidingen voor meer informatie over heftruckcertificaten en andere veiligheidscertificaten.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden