beterveilig.nl

Een werkplaats zo veilig mogelijk inrichten

Geplaatst op

Je werkplaats zo veilig mogelijk inrichten is niet alleen goed jezelf, maar ook voor je werknemers of collega’s. Daarnaast zien we vaak dat een veilige werkplaats ook netjes is, wat weer de efficiency verhoogt. In deze blogs geven we je tips hoe je zo veilig mogelijk een werkplaats kunt inrichten.

De vloer

Als je veel met heftrucks, pompwagens of dergelijke apparaten werkt is het verstandig om een zo egaal mogelijke vloer in de werkplaats te laten leggen. Gietvloeren zijn de ideale keuze. Een gietvloer is namelijk compleet egaal en is tevens erg hard en duurzaam. Je kunt dus met gemak met zware voertuigen over de vloer rijden zonder dat deze beschadigt. Ook zijn gietvloeren supermakkelijk schoon te maken, en zijn ze waterbestendig. Een vloer van cement of tegels kan veel eerder scheuren krijgen of andere beschadigingen. Dit is niet optimaal voor de wielen van de pompwagen of heftruck. Ook kan het zijn dat medewerkers struikelen of uitglijden door het vuil wat achterblijft op dit soort vloeren. Een gietvloer is dus echt de juiste keuze. 

Denk na over de indeling

De vloer is de basis, maar het is ook zeer belangrijk om over de indeling van de werkplaats na te denken. Probeer een “workflow” te creëren waarbij iedereen zo efficiënt mogelijk de werkplaats kan gebruiken. Stel dat je aan de ene kant een werknemer hebt die veel dingen moet zagen, helemaal aan de andere kant heb je de werknemer die deze gezaagde onderdelen in elkaar moet zetten. Naast de zager heb je een medewerker die eigenlijk iets totaal anders doet: dit wil je niet. De werknemers moeten kriskras door elkaar heen lopen en de werkplaats oversteken. Dit is gewoon even een globaal voorbeeld, maar het idee is duidelijk: zorg ervoor dat er synergie ontstaat op de werkvloer. Dit verhoogt de efficiëntie, maar ook nog eens de veiligheid. Net als bij machines geldt: hoe meer bewegende onderdelen, hoe meer er stuk kan gaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ beterveilig.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden