beterveilig.nl

De verschillen tussen een rolsteiger en kamersteiger

Geplaatst op

Rolsteigers en kamersteigers zijn erg handig voor onder andere klussers, schilders en gevelwerkers. Maar welke soort past het beste bij jou? In dit blog zetten wij uiteen wat de verschillen tussen een rolsteiger en een kamersteiger zijn.

Het toepassen van een rolsteiger of kamersteiger

De naam geeft al een beetje aan wat het verschil tussen beide steigers is. De rolsteigers zijn geschikt voor buitengebruik, terwijl de kamersteiger gemaakt is voor gebruik binnenhuis (in kamers). Een kamersteiger is ook buitenshuis te gebruiken, maar heeft beperkingen v.w.b. het stellen van de wielen. Bovendien moet er worden voldaan aan alle opbouw- en veiligheidseisen.

Het verschil in opbouw van beide steigers

Het opbouwen van een kamersteiger is gemakkelijker dan een rolsteiger. De kamersteiger is namelijk opgebouwd uit eenvoudig vouwonderdelen. Hierdoor heb je binnen enkele minuten een volledige steiger staan. Een kamersteiger heeft een scharnierend frame, waardoor je deze gemakkelijk uitvouwt. Een kamersteiger is zelfs op te bouwen door één persoon. Het nadeel van een kamersteiger is de beperkte werkhoogte tot ongeveer 6 meter. Zorg er wel voor dat je genoeg steigerbuis koppelingen hebt.

Rolsteigers hebben een iets complexere opbouwinstructie. Zo bestaat deze uit losse onderdelen die door twee personen in elkaar gezet moeten worden. De rolsteiger kan echter buiten en bij oneffen ondergronden gebruikt worden en heeft een veel hogere maximale werkhoogte tot wel 12,2 meter.

De verschillende wielen onder kamersteigers en rolsteigers

Het voordeel van de rolsteigers in tegenstelling tot kamersteigers is dat deze buiten ook bij oneffen ondergronden kan worden gebruikt. De rolsteiger heeft speciale zwenkwillen voorzien van een spindel. Hierdoor is de rolsteiger in zijn geheel horizontaal vlak te stellen. Hierdoor kun je buiten met een flinke werkhoogte veilig aan het werk.

Conclusie

Uiteindelijk biedt een rolsteiger dus meer mogelijkheden dan een kamersteiger, zoals werken op oneffen ondergronden en meer werkhoogte. De kamersteiger blinkt juist weer uit in het opbouwgemak van de steiger.

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden