beterveilig.nl

4 manieren om de brandveiligheid van je onderneming te waarborgen

Geplaatst op

Brand kan enorme schade aanrichten. Of het nu gaat om een woningbrand, een brand in een bedrijfspand, in een publieke ruimte of in de natuur. Hier in Nederland hebben we het voordeel dat het hier nog regelmatig wil regenen, maar in gebieden in Australië, het zuiden van Europa en het westen van de Verenigde Staten hebben elk seizoen met brandgevaar te maken. Ben je benieuwd op wat voor manieren je ervoor kunt zorgen dat je onderneming zo brandveilig mogelijk is? Dan heb je geluk! In deze blog delen we een aantal manieren met je waarop je de brandveiligheid van je onderneming kunt vergroten of waarborgen.

Tip 1: Vluchtroutes & vluchtplan

Het is belangrijk om rekening te houden met het ergste scenario. In dat geval dien je er dus zorg voor te dragen dat de vluchtroutes helemaal in orde zijn. Mocht het zo zijn dat er brand uitbreekt, dan moet je er in ieder geval voor zorgen dat er zo min mogelijk mensen gewond raken. Zorg ook voor een duidelijk vluchtplan. Zorg ervoor dat iedereen weet waar de nooduitgangen te vinden zijn en waar het personeel zich mag gaan verzamelen.

Het is dan ook erg belangrijk om eens in de zoveel tijd een brandoefening met het bedrijf te doen. Dit is erg eenvoudig: breng de brandweer op de hoogte dat je met het bedrijf een brandoefening gaat doen. Hiermee voorkom je dat er een vals alarm bij de brandweerkazerne afgaat. Laat vervolgens het brandalarm afgaan en bekijk goed hoe je personeel reageert. Maak hier duidelijke notities van en bespreek deze na de oefening met je team of met je bhv’er.

Tip 2: Brandblussers & brandslangen

Brandblussers en brandslangen moeten eens in de twee jaar volledig worden nagekeken om ervoor te zorgen dat ze naar behoren werken. Het laatste wat je wil is dat de brandblusser of brandslang het niet doet op het enige moment dat je ze nodig hebt! Het aantal brandblussers en brandslangen wat je nodig hebt, hangt sterk af van het gebouw dat beveiligd dient te worden. Een gebouw kan worden ingedeeld in zogenaamde projectiezones.

Tip 3: Branddeuren & -schermen

Je kunt ook gebruik maken van brandvertragende deuren en schermen. Deze branddeuren en brandschermen zorgen ervoor dat de brand erg vertraagd wordt waardoor er meer tijd is om het personeel in veiligheid te kunnen brengen en de brandweer meer tijd heeft om in actie te kunnen komen. Een tip die wij graag geven, is om niemand te vertellen dat de branddeuren en brandschermen brandvertragend zijn. De reden hiervoor is eigenlijk best treurig: mensen zullen met deze informatie mogelijk minder urgent handelen.

Tip 4: Wees op je hoede

Voorkomen is beter dan genezen. Ook als het gaat om brand is het erg belangrijk dat je altijd op je hoede blijft van de mogelijke risico’s op brand. Vanzelfsprekend moet je extra opletten met open vuur, maar wist je dat ook dat elektronicabrand ook nog vaak voorkomt? Uit voorzorg kun je bijvoorbeeld je personeel verzoeken om hun computers aan het einde van de werkdag uit te zetten. Ook gebroken glazen in direct zonlicht kunnen soms een brandgevaar opleveren. Blijf dus altijd alert!

Gerelateerde berichten

Over ons

BeterVeilig.nl, jouw partner in veiligheid voor thuis en op het werk. Ontdek tips, advies en oplossingen om je huis, tuin en bedrijf veiliger te maken. Alles voor een gerust gevoel, altijd binnen handbereik.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden